Hver uge svarer boligadvokat Henrik Høpner på spørgsmål om boligmarkedet.
05. Maj 2021

Kæreste med naboen: Må vil lave en dør mellem vores lejligheder?Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.?: Kære Henrik, 


Min søn er blevet kæreste med sin nabo. De bor i hver sin lejlighed i en ejendom er fra 1904. 


Det er muligt at lave en åbning mellem de to lejligheder, så de kan besøge hinanden uden at skulle ud på gangen. Væggen, hvor åbningen kan laves, er en let skillevæg mellem de to entreer. Vil det være lovligt?

Med venlig hilsen, 


L


 

!: Kære L, 


Kærlighed kan gøre blind, men det er naturligvis dejligt, at din søn har fundet en sød kæreste – men sammenlægning af lejligheder er en stor og kompliceret affære. 


Du skriver ikke, om din søn bor i ejer, andel eller lejelejlighed, men under alle omstændigheder kræver det en godkendelse fra enten udlejer eller andel-/ejerforening. 


Det vil typisk også kræve tilladelse fra byggemyndighederne, og der er flere komplikationer end fordele ved det – blot for at undgå at skulle en tur ud på gangen.


Ved en lejebolig vil udlejer givetvis stille et krav om, at der skal være et forhøjet depositum som sikkerhed til reetablering den dag den ene eller begge flytter eller ønsker forholdene bragt tilbage til det oprindelige. 


I en andelsforening tror jeg, at foreningen vil stille de samme krav og både i andel- og ejerforeninger er problemet, at der ikke er identitet i andels-/ejerkredsen.


Ved en ejerlejlighed ville det kunne betyde en del udfordringer - herunder også, hvem der ville være forpligtet til at lukke hullet den dag, der bliver behov for det. 


En alternativ løsning kunne jo være, at de får skiftet nøgler, så de kan gå direkte ind hos hinanden med samme nøgle, og så må de leve med at skulle ud på opgangen og igennem en dør mere.


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner

Del det på