21. mar. 2023

Manglende varmeregnskab fra udlejer: Hvor langt tilbage kan jeg kræve at se det?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Stil dit eget boligspørgsmål HER - og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hejsa Henrik,

Jeg bor til leje i en privatejet ejerlejlighed. Jeg har boet i lejligheden i 14 år nu og har to spørgsmål.

Jeg betaler aconto varme, men har aldrig set skyggen af et regnskab. Når jeg fraflytter, hvor langt tilbage kan jeg kræve at se et regnskab?

Når jeg fraflytter, hvordan skal jeg efterlade lejligheden?

Jeg har betalt et depositum, men jeg har ikke skrevet under på en indflytningsrapport, så der er ikke skrevet noget ned, om hvordan lejligheden så ud, da jeg flyttede ind. Hvad er mine rettigheder her?

Tak.

Med venlig hilsen,

J

 

!: Kære J,

For så vidt angår spørgsmålet om varmeregnskab, vil du kunne gå mindst tre år tilbage og kræve at få tilbagebetalt for meget betalt husleje.

Der er også regler om, at man kan undlade at betale varme, indtil udlejer leverer et varmeregnskab. Men reglerne er meget indviklede, og man risikerer, hvis man begår fodfejl, at udlejer kan ophæve lejemålet på grund af manglende betaling. Så det vil jeg ikke anbefale.

Hvis din acontobetaling er lav, skal du måske overveje at lade være af at gøre noget. Hvis du synes, den er høj, kan du kontakte udlejere for at få en opgørelsen over varmeforbrug og herefter kræve at få pengene tilbage.

For så vidt angår dit andet spørgsmål om standen ved fraflytning, og der ikke er i nogen indflytningsrapport,
vil det afgørende være, om det er beskrevet i lejekontrakten, hvilken stand lejligheden er i.

Hvis ikke der er noget, hverken af det ene eller det andet, har det betydning, om du selv ved indflytningen har gjort udlejer opmærksom på eventuelle mangler. Det skal man som lejer altid sørge for.

Som udgangspunkt, medmindre andet fremgår, skal den tilbageleveres i samme stand som ved indflytningen udover almindeligt slid.

Det kan nok blive svært at dokumentere, medmindre du er så heldig at have nogle fotos fra en indflytningsfest eller har fotograferet lejligheden, da du overtog den. Det er altid en god idé at gøre, så undgår man mange diskussioner senere hen.

Men når udlejer ikke ulejliger sig med at lave et varmeregnskab, kunne du måske være heldig, at udlejer heller ikke er så opmærksom på problemet med din fraflytning.

Med venlig hilsen,

Henrik Høpner

 

Stil dit eget boligspørgsmål HER