20. apr. 2021

Naboen bygger ulovligt: Hvordan får vi det stoppet?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.



?: Kære Henrik, 


Vi er nabo til et nybygget hus, der står færdigt. Da nabogrunden har forskellige niveauer, er huset i den ene ende hævet cirka en halv meter over oprindeligt niveau. Dette er ganske lovligt. 


Men i følge vores lokalplan, må der kun opfyldes jord rundt om huset i en bredde på halvanden meter med lodret fald til oprindelige niveau.


Bygherren står selv med ansvaret for færdiggørelse af grunden, og han har nu kørt store mængder jord ud, så grunden kommer til at fremstå plan fra huset og ud til nabogrundene, hvorved der opstår et stort niveaufald ned til de omliggende grunde.


Vi har anmeldt ulovlighederne til kommunen, men de vil ikke foretage sig noget, før byggeriet færdigmeldes. Og da mener vi, det er for sent, da naboen har travlt med at anlægge dels træterrasse og fliser og foretage opfyldninger.


Vores spørgsmål er: Har kommunen tilsynspligt, når der anmeldes ulovligheder ved et ikke færdigmeldt byggeri?


Hvordan sikrer vi, at de ulovlige jordopfyldninger bliver fjernet?


Med venlig hilsen, 


H


 

!: Kære H, 


I nævner ikke, om I har givet ejeren af nabogrunden besked om jeres anmeldelse, det bør I gøre hurtigst muligt. 


Det kan tænkes, at ejeren ikke selv er klar over lokalplanens indhold og forhåbentlig vil rette ind, så ulovlighederne ikke fortsætter.  


I forhold til kommunen, har de efter min opfattelse pligt til - straks efter de bliver gjort bekendt med mulige ulovligheder - at kontakte naboejeren og formodentlig også foretage tilsyn på stedet for om muligt at bringe ulovlighederne til ophør – også før de udvikler sig endnu mere. 



Det giver næppe mening, at jorden bliver fjernet og terrasserne taget ned, når de først er etableret. 


I bør derfor skrive endnu engang til kommunen for at rykke for besigtigelse og gøre opmærksom på, at byggeriet fortsat er i gang. 


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner