Hver uge svarer boligadvokat Henrik Høpner på spørgsmål om boligmarkedet.
01. Aug. 2022

Nabohuset falder fra hinanden: Hvad kan vi gøre?Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.
?: Kære Henrik,

Vi håber du kan hjælpe. Vi er nemlig ved at være rigtig godt træt af at kigge på vores naboejendom, der falder mere og mere sammen.

Vi bor i en større jysk by på en gade med byhuse, der hænger sammen. Huset ved siden af os er ikke blevet renoveret i mange år og er efterhånden gået i forfald: Ødelagte vinduer, skallet maling og slidt facade. Den lille forhave er også vokset vildt til – og huser en koloni af fugle, der larmer helt vildt. Vi ved, at der bor nogen, men de gør ikke noget ved det.

Det er selvfølgelig ikke særligt pænt at kigge på, og vi er også lidt bekymrede for, hvad det betyder for os, hvis vi skal sælge vores hus, men hvad kan vi gøre?

Findes der regler for vedligehold for eksempel hos kommune?

På forhånd mange tak for hjælpen.

Mvh.

D og K

!: Kære D og K,

Jeres situation er desværre ikke så forskellig fra andre huse med naboejendomme, der forfalder.

Det er svært at gøre noget ved det, men i første omgang skal I kontakte kommunen. Der kan være mulighed for, at kommunen af sundhedsmæssige årsager kan kræve, at ejendommen enten bliver istandsat eller kondemneret; det vil sige et påbud om nedrivning.

Det forhold, at der bor personer i ejendommen, er ikke til hinder for, at kommunen kan kræve en ejendom kondemneret. Men det er et meget voldsomt skridt at tage, derfor vil det formodentlig ende med, at kommunen i første omgang giver et påbud om, at der skal ske vedligeholdelse.

Med hensyn til forhaven er det næppe muligt at gøre noget ved det, medmindre der er observeret skadedyr – særligt rotter. Hvis det er tilfældet, kan der muligvis også blive givet et påbud om at genoprette ejendommen fra kommunen.

Med venlig hilsen,

Henrik Høpner
Del det på
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga