10. dec. 2019

Nyt fortov og støjværn: Hvordan skal vi dele udgifterne?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik

Jeg bor i et lille rækkehuskvarter med 32 parceller. Vi har tvungen deltagelse i ejerforeningen - der tager sig af den private fællesvej og fællesarealer.

Vores fortove er 35 år gamle og trænger til at blive renoveret - ligesom vores støjværn også er ret råddent og ved at vælte.

Problemet er, at det ikke er alle parceller, der har fortov, ligesom støjværnet også kun står udfor måske seks parceller.

Flertallet på generalforsamlingen mener, at det kun er de parceller, der har støjværn, der har ansvaret for det. Ligesom det flertal, der ikke mener, at der skal ofres penge på fortovene, mener, at fortovene er den enkelte grundejers ansvar.

Mit spørgsmål er: Hvordan skal vi dele udgifterne til fællesvejen?

Med venlig hilsen
O

!: Kære O,

Det afgørende for vurderingen, af hvem der skal betale for de enkelte vedligeholdelsesprojekter, er, hvad der fremgår af foreningens vedtægter.

Normalt vil det være således, at man efter en aftalt fordelingsnøgle skal betale en andel af udgifterne, uanset om man har glæde af støjværnet eller ej. Der er tale om en form for skæbnefællesskab - og man løfter i flok. Et flertal vil normalt ikke kunne undlade at trække bestemmelse om nødvendig vedligeholdelse af fælles bestanddele, selvom det kun er et mindretal, det har direkte betydning for.

Det afgørende er således vedtægternes bestemmelse, så der er behov for, at disse bliver nærstuderet.

Venlig hilsen
Henrik Høpner