29. sep. 2020

Skal ejerforeningen dække udgifterne, hvis min lejlighed bliver oversvømmet?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik

Jeg har købt en lejlighed i to plan (kælder og stue). Kælderen er godkendt til beboelse – og så har jeg brugsret til en del af haven.

Jeg er i gang med at undersøge, hvad der bør gøres for at forebygge eventulle fremtidige vandskader som følge af store mængder regn. Jeg overvejer bl.a. omfangsdræn og højvandslukke.

Er det et fælles anliggende i ejerforeningen, hvis uheldet er ude - og den del af lejligheden, der er i kælderen, skulle blive oversvømmet, eller hæfter jeg selv for det?

Mvh

A

!: Kære A

Generelt er det et foreningsanliggende at sikre ejendommens ydre. Det gælder eksempelvis taget, således at det ikke kun er dem, der bor øverst, der skal stå for reparation og for at sikre, at der ikke kommer vand igennem. Tilsvarende gælder det også at sikre kælderen mod oversvømmelser uansat om den er godkendt til beboelse. Der kan dog være særlige reguleringer i ejerforeningens vedtægter, så jeg vil anbefale, at du kigger i dem.

Hvis man ikke har en vedligeholdelsesplan i ejerforeningen, kan du foreslå, at få lavet sådan en – hvor der bliver taget stilling til omfangsdræn og højvandslukke.

Uanset, at det er et ejerforeningsanliggende, bør du overveje at sikre kælderen alligevel, hvis du har økonomien til det – og eventuelt lave en aftale med ejerforeningen om, at du kan få nedsat dine ejerudgifter i en periode.

Venlig hilsen

Henrik Høpner