09. maj 2023

Tjek, om der er servitutter på din bolig, der kan påvirke din ejendomsvurderingMange danskere har allerede modtaget de nye ejendomsvurderinger, som frem mod 2024 bliver sendt ud til alle boligejere i landet af skattevæsnet.

De er baseret på det gamle ejendomsvurderingssystem, men nogle oplysninger bliver ikke taget med i udregningen, som for eksempel kommunale servitutter, der kan have stor betydning for vurderingen af din ejendom.

Det fortæller Lars Groth, der er produktejer på Boligas geodataside DinGeo:

- Servitutter kan dække alt fra småting, som når jeg ikke må plante pil, ask og bævreasp på min ejendom eller have en kompostbunke, der ellers er populært i forbindelse med den grønne omstilling, til større ting, der begrænser hvad og hvor du må bygge på din ejendom, siger han til Boliga og uddyber:

- Selv har jeg et byggeforbud på et stykke af min grund tættest på vejen, som kommunen kan inddrage. Udover, at det begrænser byggeri og vejen risikerer at blive større og mere trafikeret, så skal jordstykket desuden afgives uden vederlag, hvis vejen udvides. Noget der kan have stor værdiforringende betydning for min ejendom, og dermed spiller ind i vurderingen af den. Det altså vigtigt at læse selv gamle servitutter på en ejendom grundigt, siger Lars Groth.


Tjek din bolig nemt


Netop på din DinGeo kan man på alle landets adresser nemt se, om der er servitutter på en ejendom, der kan spille ind i udregningen af ejendomsvurderingen uden for meget gravearbejde – både på din egen og din nabos:

- Servitutterne på en ejendom skal man som regel ind i Tingbogen og finde, men på dingeo.dk kan du søge på enhver adresse og få en oversigt over servitutter, lokalplaner og byggesager for ejendommen samlet et sted. Helt lavpraktisk ligger de under fanen ”dokumenter”, når du har søgt på en bolig, siger Lars Groth og fortsætter:

- Herfra kan du selvfølgelige også komme videre ind på tingbogen og nærlæse de enkelte servitutter, hvis der er brug for det, siger han til Boliga.

DinGeo er Danmarks største opslagsværk inden for geodata, hvor man for alle adresser i landet kan se masser af data om alt fra undergrund, skoledistrikter, indbrud i området, risiko for oversvømmelse ved skybrud og meget mere.

 

Tjek din ejendom her


 

SE OGSÅ: Hvad er din bolig egentlig værd lige nu?


Få tre mæglers vurdering - gratis - med Boliga Salgsvurdering

Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga