25. feb. 2020

Vi vil sælge vores udlejede ejerlejlighed: Kan vi opsige lejeren?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik,

Min mand og jeg ejer - udover det hus vi bor i nu - en lejlighed, som vi lejer ud. Vores nuværende lejer har boet der i fire måneder, og kontrakten er tidsbegrænset til tre år.

Vi er i en situation, hvor vi meget gerne vil sælge lejligheden. Vi er klar over, at vi ikke blot kan opsige lejer, og vi har derfor forsøgt at indgå i en dialog med hende for at lave en aftale om fraflytning før tid mod en kompensation. Vi har kontaktet hende flere gange telefonisk og skriftligt fremsat vores tilbud, men hun svarer ikke.

Vores spørgsmål er nu, om der findes nogle regler for kommunikation mellem lejer og udlejer?

Hvis hun ikke reagerer, er det vores tanke at opsige hende med 12 måneders varsel, og så selv bebo lejligheden i en periode, inden vi sælger. Hvad vil du råde os til at gøre herfra?

Vh
L

!: Kære L,

Jeres lejer er ikke forpligtet til at give jer noget svar på de henvendelser, I har afsendt. I må nok forudsætte, at den manglende reaktion er udtryk for, at lejer ikke er interesseret i at fraflytte lejemålet.

Reglerne på området er temmelig komplekse – og jeres plan om at opsige med 12 måneders varsel, således at I selv vil kunne flytte ind, er efter min opfattelse langt fra realistisk. I skal i lejekontrakten bl.a. have gjort opmærksom på, at det ejede er en ejerlejlighed for at benytte reglen om at opsige til eget brug. Derudover kan I meget vel forvente, at lejer vil protestere – og at en boligretssag derfor bliver nødvendig. Endelig skal I – hvis I vinder – rent praktisk være klar til at flytte ind i lejligheden og dermed opgive jeres nuværende bolig. Det vil formodentlig tage ganske lang tid med en sådan proces, og udfaldet er usikkert.

Jeg vil foreslå, at I kontakter en advokat, da det nogle gange er sådan, at advokatblæk får folk til at reagere hurtigere end almindeligt blæk.

Venlig hilsen
Henrik Høpner