Foto: Rminedaisy, Unsplash
04. Feb. 2022

Luftforandring? Her bliver vi boende længstHører du til dem, der nyder at rykke teltpælene op i tide og utide – eller dem, der har bundet sig solidt i sin barndoms muld og ikke kan forestille sig at have adresse noget andet sted?

Nye tal fra boligmediet Boliga.dk viser, at de danske husejere i gennemsnit har ejet deres nuværende hus i 11,6 år – mens dem, der har boet det samme sted længst, er indbyggerne i den lille by Nørreballe på Lolland, der i gennemsnit har ejet samme matrikel i hele 14,5 år.

De øvrige byer i landet, der holder længst på sine indbyggere, er ligeledes at finde i den mindre ende af skalaen; i Oure på Fyn, Bælum i det nordøstlige Jylland og Jordrup ved Kolding er den aktuelle, gennemsnitlige ejertid nemlig også oppe på den høje side af 14 år.

- Generelt har de mindre landsbyer en overvægt af ældre mennesker, som er karakteriseret ved, at de bliver boende det samme sted i længere tid – og for nogens vedkommende endda også i flere årtier, siger Helle Nørgaard, der er seniorforsker hos Institut for Byggeri, By og Miljø ved Aalborg Universitet.

- I byerne er der en del yngre; 25-39-årige der fraflytter deres storbyboliger – måske for at komme ud for at få hus og have i forstæderne – men flytningerne kan også være skubbet på vej af de stigende priser og udsigten til at få en god pris for sin bolig.

I den anden ende af skalaen er det Nordhavn, der i sagens natur fører an med de korteste ejerperioder på bare små fem år. Med til regnestykket hører dog, at 2150 Nordhavn først blev et selvstændigt postnummer i 2013. Men også naboerne i København K holder ikke til længe på samme adresse.

Ifølge Boliga.dks oplysninger har de nuværende husejere i hovedstadens inderste blot stået på skødet til deres bolig i lidt mere end seks år, hvilket altså er tæt på at være det halve af landsgennemsnittet.

 

LÆS OGSÅ: Hvem skal du dele hæk med?


Lær din nabo at kende før du køber på Boliga.dk. 


 

Ejerlejligheder og sommerhuse skifter hyppigere hænder

De danskere, der i øjeblikket er ejere af et sommerhus, har i gennemsnit ejet det i lidt mere end ti år – mens lejlighedsejerne har den korteste ejertid af de tre boligtyper: Dem, der står på skødet til egne kvadratmeter i en etageejendom, har nemlig i gennemsnit blot stået der i otte år.

Også på ejerlejlighedsfronten er der flere af de større byer repræsenteret i de helt korte ejertider: Nordhavn fører igen an – dog stærkt forfulgt af Aalborg Øst – i begge bydele har ejerne nemlig kun godt fire gennemsnitlige år på CVet som lejlighedsejere.

Brørup og Otterup i henholdsvis Sydjylland og på Nordfyn holder længst på sine lejlighedsejere, der har ejet deres lejligheder i lige omkring 18 år.

 

Se de senest solgte boliger i dit område her


 

LÆS OGSÅ: Hvem skal du dele hæk med?


Lær din nabo at kende før du køber på Boliga.dk. 

Del det på
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga