04. feb. 2022

Luftforandring? Her bliver vi boende længst



Hører du til dem, der nyder at rykke teltpælene op i tide og utide – eller dem, der har bundet sig solidt i sin barndoms muld og ikke kan forestille sig at have adresse noget andet sted?

Nye tal fra boligmediet Boliga.dk viser, at de danske husejere i gennemsnit har ejet deres nuværende hus i 11,6 år – mens dem, der har boet det samme sted længst, er indbyggerne i den lille by Nørreballe på Lolland, der i gennemsnit har ejet samme matrikel i hele 14,5 år.

De øvrige byer i landet, der holder længst på sine indbyggere, er ligeledes at finde i den mindre ende af skalaen; i Oure på Fyn, Bælum i det nordøstlige Jylland og Jordrup ved Kolding er den aktuelle, gennemsnitlige ejertid nemlig også oppe på den høje side af 14 år.

- Generelt har de mindre landsbyer en overvægt af ældre mennesker, som er karakteriseret ved, at de bliver boende det samme sted i længere tid – og for nogens vedkommende endda også i flere årtier, siger Helle Nørgaard, der er seniorforsker hos Institut for Byggeri, By og Miljø ved Aalborg Universitet.

- I byerne er der en del yngre; 25-39-årige der fraflytter deres storbyboliger – måske for at komme ud for at få hus og have i forstæderne – men flytningerne kan også være skubbet på vej af de stigende priser og udsigten til at få en god pris for sin bolig.

I den anden ende af skalaen er det Nordhavn, der i sagens natur fører an med de korteste ejerperioder på bare små fem år. Med til regnestykket hører dog, at 2150 Nordhavn først blev et selvstændigt postnummer i 2013. Men også naboerne i København K holder ikke til længe på samme adresse.

Ifølge Boliga.dks oplysninger har de nuværende husejere i hovedstadens inderste blot stået på skødet til deres bolig i lidt mere end seks år, hvilket altså er tæt på at være det halve af landsgennemsnittet.

 

LÆS OGSÅ: Hvem skal du dele hæk med?


Lær din nabo at kende før du køber på Boliga.dk. 


 

Ejerlejligheder og sommerhuse skifter hyppigere hænder

De danskere, der i øjeblikket er ejere af et sommerhus, har i gennemsnit ejet det i lidt mere end ti år – mens lejlighedsejerne har den korteste ejertid af de tre boligtyper: Dem, der står på skødet til egne kvadratmeter i en etageejendom, har nemlig i gennemsnit blot stået der i otte år.

Også på ejerlejlighedsfronten er der flere af de større byer repræsenteret i de helt korte ejertider: Nordhavn fører igen an – dog stærkt forfulgt af Aalborg Øst – i begge bydele har ejerne nemlig kun godt fire gennemsnitlige år på CVet som lejlighedsejere.

Brørup og Otterup i henholdsvis Sydjylland og på Nordfyn holder længst på sine lejlighedsejere, der har ejet deres lejligheder i lige omkring 18 år.

 

Se de senest solgte boliger i dit område her


 

LÆS OGSÅ: Hvem skal du dele hæk med?


Lær din nabo at kende før du køber på Boliga.dk.