25. jan. 2024

Rentekaos og ny reform: Her er eksperternes bud på boligmarkedet i 2024Skrevet af: Christian Yttergren | cty@boliga.dk

I 2022 oplevede vi et tydeligt magtskifte fra sælgere til købere, og 2023 blev et år præget af uro og usikkerhed på grund af rentestigninger og økonomisk instabilitet. Hvad kan vi så forvente i 2024, og hvilke udfordringer og muligheder står boligmarkedet overfor?

Dette bliver årets joker
I 2023 var der store bekymringer om, hvordan de kraftige rentestigninger fra 2022 ville påvirke boligpriserne og boligmarkedet. Men det viste sig heldigvis, at husholdningerne og økonomien generelt var stærkere end forventet. Det gik altså ikke så galt, som man havde frygtet.

LÆS OGSÅ: Offentlige ejendomsvurderinger 2024: Sådan agerer boligejerne lige nu

”Forventningerne til boligmarkedet her i 2024 afhænger særligt af to store faktorer: renteudviklingen og boligskattereformen,” fortæller Marc Lund Andersen, cheføkonom hos Boligøkonomisk Videncenter, og uddyber:

”Vi kommer ikke udenom, at vi så nogle stærkt stigende renter igennem 2022-2023. Men nu er forventningerne, at renterne skal til at falde i løbet af 2024. Hvis det holder stik, vil det virke som en positiv katalysator for boligpriserne i 2024. Men det er en joker, om renterne nu også udvikler sig som de finansielle markeder forventer."

"Boligskattereformen har to modsatrettede effekter. Fire ud af fem boligejere kan angiveligt se frem til skattenedsættelser – altså en lavere sum af boligskatter."

"Den sidste femtedel vil få en skatterabat, som svarer til den stigning, der kommer i boligskatter på deres bolig. Nye købere af disse boliger i 2024 vil dog ikke få denne skatterabat, og de vil således skulle betale mere i skat end den forrige ejer."

"Grundlæggende er denne reform god for de billigere huse og dårligst for de dyreste huse og ejerlejligheder," siger cheføkonomen.

Forventningerne fra marken
Flere mæglere tror også, at i år bliver bedre for det danske boligmarked. Ulrik Skiffard, indehaver af Nybolig Østerbro & Nordhavn i København, ser i hvert fald allerede de første gode tegn.

"Ser man på boligmarkedet for 2024, så ser det rigtig fint ud. Vi oplever en stigende tendens i antallet af salg, og der synes at være mere ro på nu. Jeg forventer, at boligmarkedet kommer ud med en positiv prisstigning i 2024, da ejendomsskatterne ikke forventes at have en betydelig indvirkning på markedet. Mange af vores potentielle købere har solide jobs, og interessen for at købe bolig i København og Nordhavn er stadig høj,” fortæller han.

SE OGSÅ: Unik bolig: Køb dit eget vandtårn

Langt væk fra København har man samme positive forventninger til boligmarkedet anno 2024.

Jørgen Danielsen, ejendomsmægler hos Home Nykøbing Falster, oplevede ellers i 2023, at markedet generelt faldt på Lolland-Falster. Men allerede her i begyndelsen af det nye år, ser det ud til at ændre sig.

Nu går renten den rigtige vej, og jeg tør godt håbe på, at vi vil se flere handler i år. Femern Bælt-forbindelsen er også meget spændende. Den vil bidrage positivt til vores boligmarked. Når forbindelsen er færdig, får vi Hamborg og København tættere på os. Med alt det, der sker i vores område lige nu, tør vi godt håbe på et bedre boligmarked i 2024. Hvis vi fortsætter med at have en lav rente, forventer jeg også en generel positiv udvikling på det danske boligmarked i hele 2024.

Nye tendenser i boligmarkedet
Hos Ejendomsmæglerfirmaet &LIVING i Aarhus deler indehaveren, Thomas Bo Jensen, også sin indsigt i forventningerne til boligmarkedet i 2024 og spår, hvad vi kan forvente af boligtendenser fremadrettet.

"I fremtidens boliger bliver bæredygtighed afgørende, og vi ser en stigende efterspørgsel efter grønnere boliger med fokus på skov og natur. Miljøet spiller en central rolle, og boligkøbere ønsker bæredygtige løsninger. Vi forventer, at denne tendens vil fortsætte med at vokse i 2024 og ud i fremtiden. At leve tæt på naturen bliver stadig vigtigere for boligsøgende, der ønsker at skabe et bæredygtigt og naturnært hjemmemiljø.”

LÆS OGSÅ: Boligjagt: Det søgte danskerne på i 2023

”Samtidig forventer vi, at mental sundhed vil spille en mere afgørende rolle på boligmarkedet i 2024. Her kan en altan eller terrasse bidrage til ro og velvære. På sin altan kan man nærmest få naturen serveret, selvom man måske bor i byen. Dette aspekt af boliglivet vil blive endnu mere betydningsfuldt, da boligkøbere søger steder, der ikke kun er bæredygtige, men også fremmer en sund og afslappet livsstil,” siger han.
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga